Afrekening tussen generaties

Afrekening tussen generaties is de vette kop in de bijlage Opinie & Debat van de NRC, afgelopen zaterdag 28-10-2012. Aanleiding is het (dan nog) aanstaande regeerakkoord wat een herverdeling van inkomen en bezit tussen de generaties lijkt te gaan betekenen. In een aantal artikelen wordt geschreven over ‘de zware lasten van dertigers’, ‘de jongere in nood’, ‘kritiek op de babyboomers is terecht’ en ‘die jongeren zijn verwend’.

Terugkerend in alle artikelen zijn de aspecten geld, concrete actuele feiten en een diversiteit aan ‘beoordeling’ van dezelfde feiten, afhankelijk vanuit welk perspectief er naar gekeken wordt. In wat ik lees bespeur ik een tendens om ouderen tegenover jongeren te plaatsen en omgekeerd. Misschien is dat niet bewust de bedoeling, maar de woorden die gekozen en de argumentaties die opgezet worden, beïnvloeden beeldvorming in die richting.

Deze tendens herken ik ook in organisaties. Wat ik zoal hoor?

  • “Oudere werknemers zijn duur en niet flexibel”,
  • “we hebben veel ouderen in dienst en willen verjongen, we kunnen hen niet ontslaan dat is te duur, maar .. hoe gaan we het dan aanpakken”?
  • “ik werk hier alleen maar met ouderen…….”
  • “onze jonge leidinggevenden komen niet uit de verf”

Ik wil die tendens graag keren en deze geluiden als signalen zien waar vragen onder liggen. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we ouderen actief betrokken en vitaal houden zodat ze hun waarde inzetten voor de ontwikkeling van onze afdeling? Wat kunnen we in gang zetten zodat jongeren kunnen leren van de wijsheid en expertise van de ouderen? Wat hebben de jongeren de ouderen te bieden? Hoe kunnen leidinggevenden, vaak van generatie X, effectief intergenerationeel samenwerken bevorderen? Kunnen we de feedback van de Pragmatische generatie horen en gebruiken om ingesleten processen en procedures vernieuwen?

Laten we elkaar niet afrekenen omdat we tot een bepaalde generatie behoren, niet uitsluiten, maar insluiten, we hebben elkaar nodig, zeker in deze tijd.

Wat elke generatie specifiek te bieden heeft? Lees hierover in ons E-boekje met basisinfo daarover en kijk naar het filmpje “A day at the office” hieronder waar ieder zijn eigen bijdrage heeft en het plezier in samenwerken met elkaar toeneemt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>