De ‘waarde’ van de oudere generatie medewerkers is meer dan een centenkwestie!

 

‘Demotie voor de oudere medewerker’ (recent genoemd door CapGemini) heeft de afgelopen weken een storm aan reacties (in kranten, blogs en twitters) losgemaakt. Demotie gaat in dit geval over de wens van het bedrijf dat oudere medewerkers met minder salaris genoegen moeten nemen omdat hun kennis is verouderd, hun marktwaarde is gezakt en hun salaris te hoog is in verhouding tot hun prestaties. Stopt de meerwaarde van de oudere medewerker op het moment dat hij te duur wordt? En wie bepaalt wat te duur is en welke grens wij daarvoor hanteren?  Het is maar hoe we naar die realiteit kijken en welke betekenis we daar zelf aan geven. Of zoals Jitske Kramer (cultural antropologist) op een lezing (18-01-jl bij Trend voor trainers) zei: “Iets heeft geen betekenis van zichzelf, dat geven wij eraan”.

Een organisatie is meer dan alleen een kosten- batenplaatje, het is ook een sociaal systeem. Generaties spelen een belangrijke rol in de evolutie van sociale systemen en de bijdrage die ze (kunnen) leveren aan de vitaliteit ervan. De oudere generatie is een van de vier generaties die anno 2013 in organisaties werkzaam zijn. In het boek ‘Generaties! Werk in uitvoering’ beschrijft Bontekoning dat elke generatie in principe alleen haar eigen weg kan (her)vinden in de bijdrage die ze levert en de rol die ze op zich neemt in het ontwikkelen van de organisatie(cultuur). En dat de generaties daarbij wel elkaars steun nodig hebben, dus ook die van hun leidinggevende die hoogstwaarschijnlijk tot een andere generatie behoort. Ik merk in mijn werk dat senioren in een organisatie niet willen dat er over hen besloten wordt, maar dat er met hen gepraat wordt als het gaat over indringende veranderingen als salaris, positie etc. Ze willen zeker het proces aangaan om bewust na te denken over de waarde van hun senioriteit voor de organisatie, de plaats van werk  in hun leven en de manier waarop ze hun verantwoordelijkheid kunnen invullen. En in dat proces maken ze soms ineens keuzes die verrassend anders zijn dan ze zelf aanvankelijk dachten. Minder werken en hun huidige functie ombuigen tot een die beter past, inclusief financiële consequenties zijn twee mogelijkheden daarvan.

 

Vraag:

Stimuleert u de waarde van alle generaties voor uw organisatie en hun bijdrage aan de vitaliteit daarvan?

voor inspiratie en cursus daarover: kijk op www.dekrachtvangeneraties.nl/aanbod/leidinggeven-aan-generaties

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>